Over Curaçao

Map Curacao Pelican LagunHet eiland Curaçao ligt in de Caribische Zee boven Venezuela, is ongeveer 60 kilometer lang en varieert in breedte van 5 tot 12 kilometer. De totale oppervlakte bedraagt 444 vierkante kilometer, iets groter dan Texel.

Klimaat en weer

Curaçao heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door aangenaam zonnig en warm. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in februari. In deze periode kun je tropische buien verwachten die meestal niet langer dan 5 à 10 minuten duren. Curaçao is het grootste van de drie benedenwindse ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao). Benedenwinds betekent onder meer dat het eiland geen last heeft van jaarlijkse najaarsstormen en orkanen. Wel waait er altijd een heerlijk verkoelende passaatwind.

Landschap

Landschap Curacao

Op het eerste gezicht lijkt Curaçao een vlak, droog en onvruchtbaar eiland. Maar als je goed om je heen kijkt zul je ontdekken dat Curaçao een schat aan flora en fauna bezit. Ook zijn er nogal wat verschillen tussen de delen van het eiland. Zo is de noordkust een ruig en onbegaanbaar natuurgebied. Aan het noordwestelijke uiteinde zie je uitgestrekte, heuvelachtige landschappen en een ‘berg’, de 350 meter hoge Christoffelberg. De oostkant bestaat uit een vlak en meestal kaal terrein, met weinig dorpen en slechts enkele wegen die naar de kust leiden. De zuidwestkust heeft grote aangelegde stranden en is dan ook een toeristische hotspot.

Flora

Flora Curacao Pelican LagunDe meest karakteristieke boom is waaiboom, ofwel ‘Divi-Divi’, scheefgegroeid door de passaatwind. Bijzonder is de ‘Manzaliña’ (‘appeltjes’ in het spaans), een boom met een ruwe, donkere bast en kleine groene blaadjes en appeltjes-achtige vruchten. Manzaliña bomen groeien vaak op het strand. Maar opgepast: de appeltjes van deze plant zijn giftig en kunnen huidirritatie veroorzaken. Geen enkele plantengroep is zo geschikt voor het klimaat als de cactus, Het eiland telt honderden cactussoorten, waarbij enkele die je beter niet kunt aanraken.

Fauna

Leguaan Curacao Pelican LagunCuracao kent 11 soorten zoogdieren, waarvan het Witstaarthertje het meest bijzonder is. Er lopen er nog maar zo’n 400 van rond. Ook vleermuizen zijn een bedreigde diersoort. Maar geiten en ezels kom je regelmatig tegen in landelijke gebieden. Whiptail hagedissen, kenmerkend voor Curacao, zie je overal. De slanke bruine ‘lagadishi’ zijn de vrouwtjes, de grotere blauwgroene ‘blò-blò’ de mannetjes. De Gekko voedt zicht met de alom aanwezige muggen. De mannelijke Gekko (‘totèki’ of ‘kaku’) beschikt over een indrukwekkende felgele en oranje halskwab. Bedoeld om indruk te maken op het vrouwelijke geslacht en het verjagen van vijanden. Een andere Leguana Pelican Villa Curacaosoort is doorschijnend geelbruin van kleur. Met uitpuilende zwarte ogen en zuignappen op zijn poten heeft hij de mogenlijk om tegen muren omhoog te lopen. De bevolking noemt deze soort "plakiplak”. Koning van de reptielen op Curacao is de leguaan ‘Yuana’. Leguanensoep wordt in Curacao gezien als een delicatesse. Er kruipen twee soorten slangen, beide ongevaarlijk.

Verder telt Curaçao vier uiteraard beschermde soorten zeeschildpadden de groene schildpad, de karetschildpad, de ‘namaa’ karetschildpad en de lederschildpad. Of je nu comfortabel in een strandstoel ligt, een wandeling langs de kust maakt, of een avontuurlijke tocht door het kreupelhout onderneemt, je zult zeker in contact komen met de vogelwereld. Er zijn hier meer dan 168 vogelsoorten waargenomen. Tenminste 51 van deze soorten zijn broedvogels, 71 migranten uit Noord-Amerika, 19 bezoekers uit Zuid-Amerika en 19 zijn zeevogels. De meest voorkomende inheemse vogels zijn de ‘Trupial’, een zwarte vogel met een fel oranje buik en witte stalen op zijn vleugels, en de ‘Chuchubi’, de Caribische spotvogel.

Bevolking

Bevolking CuracaoDe eilandbewoners noemen zichzelf ook wel 'Yui di Korsou', ofwel 'Kind van Curaçao'. Op Curaçao wonen ongeveer 150.000 mensen uit 55 verschillende nationaliteiten, waarvan 135.000 in Willemstad. De grootste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Creolen, een mengeling van Afrikanen en Europeanen. Afgezien van de verdreven Arawak Indianen zijn zij de oorspronkelijke bewoners. Andere bevolkingsgroepen zijn Nederlanders, Chinezen, Portugezen, Libanezen, Surinamers, Colombianen, Haïtianen, Dominicanen, Venezolanen en Brits-West-Indiërs.

Taal

Lange tijd was het Nederlands de enige officiële voertaal op Curaçao. Voor de oorspronkelijke Curaçaoënaars is het Papiamento de moedertaal. Waarschijnlijk is die taal ontstaan uit het Portugees waar ‘apear’ praten betekent. Het is een mengeling van Portugees, Spaanse, Engels en Nederlands en ontstond In de zeventiende eeuw ontwikkeld om de slaven te kunnen laten communiceren met hun meesters. Tegenwoordig spreken de meeste mensen uit Curaçao naast de Nederlandse taal en Papiamento ook Spaans en Engels. Sinds 2007 is het Papiamento de officiële taal samen met het Nederlands.

Religie

Religie CuracaoNa de verovering van Curaçao op de Spanjaarden waren de Nederlandse kolonisten vrijwel allemaal protestant. Ze bemoeiden zich nauwelijks met de lokale bevolking op Curaçao. Met als gevolg dat tot op de dag van vandaag zo’n 80% nog steeds Rooms-Katholiek is. Een minderheid op het Caribische eiland wordt gevormd door Protestanten, Pinkstergemeenten, Jehova’s, Islamieten, Adventisten en Methodisten. Een joodse gemeenschap ontbreekt niet. Het zijn afstammelingen van de Portugese Joden die 1654 uit Brazilië verhuisden naar Curaçao

Architectuur

Architecture CuracaoCuraçao heeft een opvallende en herkenbare eigen architectuur. De Nederlanders brachten in de 16e en 17e eeuw hun karakteristieke architectuur naar Curaçao. Later hebben zij deze vermengd met Caribische invloeden.

 

 

Willemstad

Willemstad CuracaoVerspreid over de wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo (de oude Joodse wijk) liggen meer dan 750 historische monumenten. Een soort Amsterdam in het klein. Ze maken deel uit van het beschermde stadsgezicht van Curaçao, door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ook de unieke ligging van deze wijken rond de St. Anna Baai en het Waaigat bepaalt het stadsbeeld.

Punda

De koopmanshuizen aan de handelskade van Punda zijn wereldberoemd. Bewonder de unieke gevelwand met pastelkleurige pakhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Geheel in de stijl van Amsterdamse grachtenhuizen met gekrulde gevels en ornamenten, maar dan in vrolijke Caribische tinten. Hun huidige bestemming is winkel, kantoor of bank.

Otrabanda

Vanaf Otrabanda ('de andere kant') geniet je van een prachtig panorama over de waterkant van Punda. Lopend over de oude pontonbrug - de Koningin Emmabrug uit 1888 - kom je in het centrum. Dat kan ook per auto over de 55 meter hoge Koningin Julianabrug, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Willemstad.

Landhuizen

Landhuis CuracaoOp Curaçao vind je nog zo’n 55 monumentale plantagehuizen uit de koloniale tijd. Landhuizen werden al in de 17e eeuw gebouwd op het eiland, maar de meeste stammen uit de 18e en de 19e eeuw. Door hun iets hogere ligging uitzicht op de plantages enLandhuis 2 Curacao de slavenhutten (‘Kunukus’). Ze zijn veelal fraai gerestaureerd en toegankelijk voor bezoekers. De volgende zijn beslist een kijkje waard: Landhuis Daniël, Landhuis Savonet, Landhuis Ascension, Landhuis Dokterstuin, Landhuis Knip (Kelapa), Landhuis Brakkeput Mei Mei, Landhuis Chobolobo, Landhuis Santa Martha, Landhuis Zeelandia en Landhuis Jan Kok.

Markten

Market CuracaoDe overdekte Marshe Bieuw (‘oude markt’) bij het Waaigatplein in Punda is een uitstekende plek om kennis te maken met de Creoolse keuken van Curaçao. Hier kun je tegen redelijke prijzen de heerlijkste locale gerechten proeven en kopen. In het gebouw vind je een aantal keukens waar verse maaltijden bereid worden. Plaza Nobo ‘nieuw markt) is een andere grote overdekte markt in Punda met kraampjes waar groenten, fruit en geïmporteerde producten verkocht worden. Langs de kade van Willemstad vormen vissersboten drijvende marktkramen waar Venezolaanse handelaren vers fruit, groeten en vis verkopen

Mikve Israel Emanuel Synagogue

Curacao SynagogeDe Mikve Israel Emanuel Synagoge bestaat al ruim 350 jaar en is tot op de dag van vandaag in gebruik. Naast de synagoge vind je het Joods Cultureel Museum, waar de geschiedenis en cultuur van de Joodse gemeenschap wordt belicht.

 

Kura Hulanda Museum

Het Kura Hulanda Museum heeft een collectie kunstvoorwerpen uit de 17e en 18e eeuw. Je ziet er Afrikaanse kunst uit de slavernijperiode en kunt er veel te weten komen over Afrikaanse religies en gebruiken.

Maritime Museum

Maritime Museum CuracaoHet Maritiem Museum toont de militaire geschiedenis van Curaçao, onder andere aan de hand van scheepsmodellen en kanonnen.

 

 

Curaçao Museum

Het Curaçao museum is gevestigd in een voormalig militair hospitaal. Het eilandleven in de 19e eeuw vormt het hoofdthema van het museum. Je vindt er een verzameling van standbeelden, scheepskanonnen en straatlantaarns.

Carnaval

Carnival Curacao Pelican VillaHet grootste feest op Curaçao is het jaarlijkse Carnaval. Het begint elk jaar half januari met kleine optochten van steelbands, muziekconcoursen en de verkiezing van de koning van het carnaval. Tijdens het Tumba festival op Curaçao wordt het carnavalslied van het jaar gekozen samen met de koning die gedurende de Grand Parade constant zal optreden. Het carnaval eindigt op de zondag voor Aswoensdag. Hoogtepunten zijn de Grand Parade en Jump-up. Bij de wekelijkse en vaak dagelijkse Jump-ups en Jump-ins gaan verschillende carnavalsgroepen dansend de straten op en organiseren grote feesten. Kenmerkend voor het Curaçaose carnaval is de muziek, een mix van Afrikaanse en Caribische ritmes en dansen.

Geschiedenis

Geschiedenis Curacao Pelican VillaCuraçao is in 1499 ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda, een luitenant van Christoffel Columbus. Daarvoor werd het eiland bewoond door de van het vasteland (Venezuela) afkomstige Arawak Indianen, die van visvangst en plantaardig voedsel leefden. Ze woonden in gemeenschappen van zo’n 40 mensen, meestal bij een waterbron aan de zuid- en westkust van het eiland. Omdat de Indianen groter waren dan de Spanjaarden, noemden die het eiland ‘Isla de los gigantes’ (eiland van de reuzen). Toen er geen natuurlijke rijkdommen (goud!) werden gevonden en de grond van het eiland arm en droog bleek, verklaarden de Spanjaarden het eiland in 1513 tot ‘Islas inutiles’ (nutteloze eilanden). Veel Arawak indianen werden als slaaf naar het eiland Hispaniola vervoerd. Toch vestigden de Spanjaarden zich in 1527 permanent op Curaçao.

Handelscentrum

Pelican Villa CuracaoDe Spanjaarden leverden zout van het eiland aan de Nederlandse WIC (West Indische Compagnie) voor de haringvisserij op de Noordzee. Vanwege de 80-jarige oorlog (1566-1648) besloten Spanje en Portugal geen zout meer te leveren aan de vijand. Daarop veroverde de WIC in 1634 Curaçao op de Spanjaarden. De ideaal gelegen havenplaats werd Willemstad gedoopt en ontwikkelde zich al snel tot een belangrijk op- en overslagcentrum voor de ladingen van de zeilschepen die tussen Europa en (Zuid-)Amerika voeren.

Slavenhandel

Slavetrade Curacao Pelican VillaDe Arawak Indianen waren niet geschikt als arbeidskrachten op de plantages. Daarom werden in de 17e eeuw slaven uit Afrika naar Curaçao vervoerd. Rond 1660 was Curaçao dé doorvoerhaven van slaven naar landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Vanaf 1713 ging het slecht met de slavenhandel en ook op het eiland zelf waren minder slaven nodig door het ontbreken van grootschalige landbouw. Nadat de Fransen in 1794 voor een korte periode de slavernij hadden afgeschaft volgde er op Curaçao een slavenopstand onder leiding van de slaaf Tula. Die opstand duurde slechts een maand, maar talloze slaven lieten het leven. Tula was een held voor veel slaven en wordt jaarlijks herdacht met een speciale optocht. De slavenhandel werd door Nederland pas in 1814 verboden. Maar het afschaffen van de slavernij wilde Nederland niet, bang voor de economische gevolgen.

Afschaffing slavernij

Afschaffing Slavernij CuracaoUiteindelijk kregen 12.000 slaven hun vrijheid. De vrijgesproken slaven werden in loondienst genomen om te blijven werken op de plantages. Vanaf die tijd verslechterde de economie van Curaçao. Voor de vrije slaven werd steeds moeilijker om aan hun broodwinning te komen. Velen emigreerden naar eilanden als Cuba om op suikerplantages te werken. Tot aan het begin van de 20ste eeuw leefde Curaçao van handel, landbouw en visserij. Het slavernijmuseum Kura Hulanda geeft een beeld van de rol van Nederland in de slavenhandel.

Opbloei

In 1914 kwam het keerpunt toen Shell een grote raffinaderij op Curaçao bouwde voor de raffinage van in Venezuela gewonnen aardolie. Deze nieuwe industrie trok talloze buitenlandse werknemers aan. De beurskracht van 1929 zorgde echter voor een dramatisch dalende werkgelegenheid tijdens de crisisjaren. In de Tweede Wereldoorlog bleek de raffinaderij echter van groot belang voor de brandstofvoorziening van de Geallieerde legers. In 1985 verkocht Shell haar olieraffinaderij en verliet het eiland. Sindsdien wordt de raffinaderij aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij verhuurd. In de tweede helft van de 20e eeuw kwam het toerisme tot bloei en werden bij Willemstad tal van moderne hotelcomplexen gebouwd. De Curaçaose economie steunt daarnaast sterk op ‘offshore’ ondernemingen, internationaal actieve bedrijven die hun hoofdkantoor officieel op het eiland hebben gevestigd vanwege een gunstig belastingklimaat .

Autonomie

Invoering van het ‘Koninkrijksstatuut’ in 1954 betekende een grote bestuurlijke verandering voor Curaçao. Dit verdrag gaf aan Suriname en de Nederlandse Antillen een autonome status, behalve op het gebied van defensie en buitenlandse zaken. Vanaf 2011 is Curaçao een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Autonomie Curacao

Klik hier om terug naar de homepage te gaan

 

 

menu pelican lagun over curacao fotos pelican villa tarieven pelican villa plattegrond curacao contact informatie pelican villa curacao